Voiko vanhoja saranoita käyttää uusissa kalusteovissa?

Uudet vaiko vanhat saranat

Vanhoja saranoita voi käyttää tietyin edellytyksin myös uusissa ovissa. Uusien saranoiden vaihtoa puoltavat kuitenkin seuraavat seikat:

  • uusi on aina uusi, saranatkin kuluvat
  • uudet saranat saa kiinnitettyä lujasti sekä oveen että vanhaan runkoon
  • uusissa saranoissa on monipuoliset säätömahdollisuudet
  • uusilla hidastinsaranoilla saat oven sulkeutumaan tyylikkäästi
  • uudet saranat ovat suhteellisen edullisia

Mikäli vanhat saranat ovat toimivat, ehjät ja mitoiltaan sopivat, ei niiden käytölle ole estettä. Uusien ovien saranaporaukset ovat kuvan 1. mukaiset. Ota vanhoista ovistasi saranaporauksien mitat ja tarkista ovatko ne vastaavat seuraavien mittojen kanssa.

  • saranapesän halkaisija on 35mm
  • vanhan saranan syvyys max 12mm (uuden oven saranapesän syvyys on12,5mm)
  • saranapesän kehän etäisyys oven sivureunasta on 5mm
  • kiinnitysruuvien etäisyys toisistaan on 45mm
  • kiinnitysruuvien etäisyys oven sivureunasta on 32mm

Saranan kiinnitys runkoon

Tarkista myös vanhan saranan kiinnitys kaapin runkoon. Saranan aluspala ruuvataa suoraan kaapin lastulevyrunkoon ja ajan mittaa kiinnitys saattaa löystyä ja ovi jäädä repsottamaan. Kiristys ei enää onnistu, jos lastulevyssä oleva "kierre" ei enää pidä. Uusiin saranoihin on mahdollista hankkia ns. saneerausaluslevyt, joiden avulla saranan saa kiinnitettyä varmasti ja tiukasti. Lue artikkelimme saneerausaluslevyjen käytöstä.

Saranan kiinnitys oveen käpytapeilla

Saranoiden kiinnityksessä oveen käytetään ns. käpytappeja, siis eräänlaisia proppuja, joihin ruuvit saa tiukasti kierrettyä. Käpytappien käyttö on suositeltavaa, koska suoraan oveen kierretyt puuruuvit saattavat ajan mittaan löystyä. Käpytappeja saa tilattua erikseen "Tarvikkeita" osastolta. Uusissa saranoissa on mukana käpytapit (kuva 2.).

Kuva 1. Saranaporaus
Kuva 2. Saranan kiinnitys oveen ruuvilla ja käpytapilla

Porausohje eli mitta A

Saranapesän mitoituksen ohella tärkeä mitta on saranapesän keskipisteen etäisyys oven ala-/yläreunasta. Uusiin oviin saranapesä porataan vakiona 100mm etäisyydelle reunasta. Tämä on ns. porausohje eli mitta A. Yleisiä eri valmistajien käyttämiä mittoja ovat 75mm, 80mm, 90mm ja 100mm.

Ovia tilatessasi, voit valita myös 100mm porausohjeesta poikkeavan arvon. Mikäli sopivaa mittaa ei löydy tai asia epäilyttää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin saamme poraukset varmasti kohdilleen.

Kuva 3. Saranaporausten mitat ovessa