Voiko vanhoja saranoita käyttää uusissa kaapin ovissa?

Uudet vaiko vanhat saranat uusiin kaapin oviin

Vanhoja saranoita voi käyttää tietyin edellytyksin myös uusissa kaapin ovissa. Uusien saranoiden vaihtoa puoltavat kuitenkin seuraavat seikat:

  • uusi on aina uusi, saranatkin kuluvat
  • uudet saranat saa kiinnitettyä lujasti sekä kaapin oveen että vanhaan runkoon
  • uusissa saranoissa on monipuoliset säätömahdollisuudet
  • uusilla hidastinsaranoilla saat kaapin oven sulkeutumaan tyylikkäästi paukahtamatta
  • uudet saranat ovat suhteellisen edullisia

Mikäli vanhat saranat ovat toimivat, ehjät ja mitoiltaan sopivat, ei niiden käytölle ole estettä. Uusien kaapin ovien saranaporaukset ovat kuvan 1. mukaiset. Ota vanhoista kaapin ovistasi saranaporauksien mitat ja tarkista ovatko ne vastaavat seuraavien mittojen kanssa.

  • saranapesän halkaisija on 35mm
  • vanhan saranan syvyys max 12mm (uuden kaapin oven saranapesän syvyys on12,5mm)
  • saranapesän kehän etäisyys kaapin oven sivureunasta on 5mm
  • kiinnitysruuvien etäisyys toisistaan on 45mm
  • kiinnitysruuvien etäisyys kaapin oven sivureunasta on 32mm

Saranan kiinnitys runkoon

Tarkista myös vanhan saranan kiinnitys kaapin runkoon. Saranan aluspala ruuvataan suoraan kaapin lastulevyrunkoon ja ajan mittaa kiinnitys saattaa löystyä ja kaapin ovi jäädä roikkumaan. Kiristys ei enää onnistu, jos lastulevyssä oleva "kierre" ei enää pidä. Uusiin saranoihin on mahdollista hankkia ns. saneerausaluslevyt, joiden avulla saranan saa kiinnitettyä varmasti ja tiukasti. Lue artikkelimme saneerausaluslevyjen käytöstä.

Saranan kiinnitys kaapin oveen käpytapeilla

Saranoiden kiinnityksessä kaapin oveen käytetään ns. käpytappeja, siis eräänlaisia proppuja, joihin ruuvit saa tiukasti kierrettyä. Käpytappien käyttö on suositeltavaa, koska suoraan kaapin oveen kierretyt puuruuvit saattavat ajan mittaan löystyä. Käpytappeja saa tilattua erikseen "Tarvikkeita" osastolta. Uusissa saranoissa on mukana käpytapit (kuva 2.).

Kuva 1. Saranaporaus
Kuva 2. Saranan kiinnitys oveen ruuvilla ja käpytapilla

Porausohje eli mitta A kaapin ovessa

Saranapesän mitoituksen ohella tärkeä mitta on saranapesän keskipisteen etäisyys kaapin oven ala-/yläreunasta. Uusiin kaapin oviin saranapesä porataan vakiona 100mm etäisyydelle reunasta. Tämä on ns. porausohje eli mitta A. Yleisiä eri valmistajien käyttämiä mittoja ovat 75mm, 80mm, 90mm ja 100mm.

Kaapin ovia tilatessasi, voit valita vapaasti myös 100mm porausohjeesta poikkeavan arvon väliltä 20...300mm. Mikäli sopivaa mittaa ei kuitenkaan löydy tai asia vähänkin epäilyttää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin saamme poraukset varmasti kohdilleen.

Kuva 3. Saranaporausten mitat ovessa
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00