Mitä ovat erilaiset saranaporaukset?

Yleisiä määritelmiä

Saranaporauksella tarkoitetaan oveen tulevaa sarananpesää, eli paikkaa mihin sarana asennetaan. Sivuporaus tarkoittaa oven sivureunaan tulevia porauksia ja yläporaus oven yläreunaan tulevia porauksia. Yläporauksia käytetään kippiovissa, eli kun ovi aukeaa ylöspäin.

Vakiona saranapesän keskipisteen etäisyys oven reunasta on 100 mm, mutta vaihtoehtoisia mittoja on myös saatavissa. Korkeissa komeron ovissa (1215mm ja sen yli) on automaattisesti kolmas poraus sivureunan keskellä.

Saranapesän viereen porataan symmetrisesti kaksi halkaisijaltaan 8mm reikää, joihin sarana ruuvataan kiinni ns. käpytappien avulla. Uusissa saranoissa on ruuvit tappeineen jo valmiina, mutta mikäli käytät esimerkiksi vanhoja saranoita, niin muista tilata erikseen tarvittava määrä käpytappeja (2kpl/sarana). Lue myös artikkelimme vanhojen saranoiden käytöstä uusissa ovissa.

Saranapesän etäisyys oven reunasta

Vakiomitta A=100mm. Ovikorkeusessa 278mm A=75mm. Komeron ovissa (1215mm ja yli) on aina kolmas poraus oven keskellä. Saatavilla on myös muita mittoja.

Saranaporauksen vakiomitat

Huomioi, että porauksessa on 8mm käpytappiporaukset. Jos käytät vanhoja saranoita, muista tilata lisäksi 8mm käpytappeja.

Saranaporaus ovessa